• Ön a(z) 8109177. látogatónk.
 

A laboratóriumi vizsgálat a testnedvek összetételét és az azokban előforduló különféle biológiai-kémiai anyagok jelenlétét és mennyiségét vizsgálja és határozza meg.

A laboratóriumi vizsgálatok képet adnak a máj, az epe, a hasnyálmirigy, a belső elválasztású mirigyek, az emésztőrendszer és a vese aktuális állapotáról. Az eredmények alapján olyan megváltozott élettani funkciók diagnosztizálhatók, amelyeket a szervezetben lévő ionok, enzimek és hormonok már előre jeleznek. Gyakran már a fizikailag érzékelhető változások előtt kimutatják a problémát, így megelőzhető egy komolyabb betegség kialakulása.

A vérvétel során a levett minta a laboratóriumba kerül, ahol a szakemberek különféle eljárásokkal és műszerekkel, számos kémiai anyag felhasználásával vizsgálják, mérik és határozzák meg a vérminta összetételét.

Fertőzések, gyulladások, veseproblémák és egyéb betegségek diagnosztizálásában segít a vizelet analizálása.
A vizeletvizsgálat során a vizelet fajsúlyát, pH-értékét, fehérjetartalmát ellenőrizzük. A fehérje utalhat különböző gyulladásokra, húgyúti és vesebetegségekre, férfiaknál nemi szerveket érintő gyulladásokra.
A vizeletben lévő cukor mennyiségének meghatározása nagyon fontos. Ha acetont tartalmaz a vizelet, az cukorbetegséget jelezhet. A bilirubin értéke utal a máj állapotára. Vizsgáljuk továbbá a vörösvértestek és a fehérvérsejtek számát is. Mikroszkóp alatt a vizeletből baktériumokat, kristályokat és gombákat is ki lehet mutatni. Ha a tenyésztés során baktériumot találnak, akkor az húgyúti fertőzésre utal.
A székletvizsgálat egy olyan laboratóriumi vizsgálat, amely során kiszűrhetők a béltraktus egyes megbetegedései, valamint vírusok, baktériumok, paraziták.