• Ön a(z) 8109217. látogatónk.
 

Magyarországon 500.000 embert érint a népbetegségnek számító COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease). Ez lényegében két betegség, a tüdőtágulat (emfizéma) és a krónikus hörghurut (bronchitis) együttes előfordulása.

A COPD-s betegek 90 %-a dohányzik. Azonban a nemdohányzók között is diagnosztizálható ez a betegség, mert a környezeti hatások, a légszennyezettség, munkahelyi ártalmak, de akár öröklött, genetikai tényezők is közrejátszanak a kialakulásában.

Alattomosan, hosszú ideig észrevétlenül pusztítja a tüdőt, panaszt többnyire csak akkor okoz, ha a légzési teljesítmény közel fele már elveszett. A kezdeti enyhe, alig észrevehető tüneteket a betegek gyakran a koruknak, vagy makacs meghűléses fertőzéseknek, vagy a dohányzás velejárójának tulajdonítják. Sajnos nem fordulnak időben orvoshoz, így a szakszerű kezelés legtöbbször már csak kései stádiumban tud megkezdődni.

A leglényegesebb lenne a korai felismerés!

Egyszerű, fájdalmatlan COPD szűrővizsgálattal már kezdeti stádiumban is kimutatható a betegség jelenléte. Sajnos a tünetek jelentkezésekor (reggelenként jelentkező krónikus köhögés, fokozott váladékképződés a légutakban, fizikai terhelésre jelentkező nehézlégzés) legtöbbször már krónikusnak tekinthető a betegség. Ekkor már nem érdemes halogatni a vizsgálatot!

A tüdőgyógyász szakfőorvos a COPD szűrés során feltárja a páciens kórtörténetét, panaszait, valamint fizikális-, és műszeres vizsgálatokat végez, majd ezek alapján diagnosztizálja a panaszokat okozó betegséget. (Fontos elkülönítenie, hogy mi áll a háttérben: COPD, asztma, légúti allergia, vagy esetleg szívbetegség!)

Az időben elvégzett szűrővizsgálattal, és a kezelésekkel sokat tehetünk azért, hogy a COPD vissza nem fordítható lefolyását lassítsuk.

Figyeljen tüdejére! Ne várja meg, amíg állandósul a nehézlégzése!