• Ön a(z) 4336653. látogatónk.

Magyarországon a mozgásszervi betegségek népbetegségnek számítanak, a lakosság több mint 20%-át érintik. Alig van olyan ember, akinek ne fájt volna legalább egyszer életében a háta, dereka, válla, térde, bokája, kézízületei.

  • A krónikus kopásos ízületi betegségek a 40 év fölöttiek közel felénél okoznak panaszokat (csípő- és térdízületi, kéz kisízületi kopások, ínhüvelygyulladások, teniszkönyök, golfkönyök, nyálkatömlő-gyulladás, izomfájdalom a nyak, a hát, a váll és a derék területén, gerinckopásos betegségek, pl. a meszes felrakódások, a gerincferdülés, a porckorong-betegségek; az izom- és kötőszövet eredetű megbetegedések, és az autoimmun kórképek).
  • A csontritkulás megjelenése is egyre korábbra tolódik, már a 30-as életévek közepén is jelentkezhet nőknél és férfiaknál is.
  • A gyulladásos reumatológiai betegségek számtalan formája rontja az életminőséget (Rheumatoid arthritis, szisztémás autoimmun betegségek, spondylarthritisek, egyéb ízületi gyulladások). Vannak olyan formái is, melyeket akár már kisgyermekkorban diagnosztizálnak.
  • Kisebb, de nem elhanyagolható réteget érintenek a lágyrész reumatizmusok, és az anyagcsere csontbetegségek.
  • Az akut fájdalom szindróma (derékfájás, oszteoporotikus csípőtáji-, csigolya-, alkartörések, akut ízületi gyulladások) is sok pácienst korlátoznak a mindennapi életvitelben.

A betegségek, panaszok kialakulásában szerepet játszik a mozgásszegény életmód, az ülőmunka, az elhízás, a helytelen táplálkozás, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás. A betegség legtöbbször hosszabb idő alatt alakul ki, a tünetek megjelenéséhez azonban hozzájárulnak az életkori-, valamint a családi öröklött tényezők is. Az ízületi sérülések, mozgásszervi műtétek után is nagyon gyakori a maradványtünet.

A betegségek egy kisebb része csak átmeneti mozgáskorlátozottságot, fájdalmat okoz, de sajnos a legtöbb kialakult mozgásszervi elváltozás végleges, nem visszafordítható. A további romlás azonban megállítható, a panaszok enyhíthetőek. Ezért is fontos a mozgásfunkciók eltéréseinek mielőbbi felismerése, kezelése, korrigálása annak érdekében, hogy az ízületek, a csontok, a vázrendszer egészsége minél tovább megőrizhető legyen.

A reumatológiai szűréshez a páciensnek 2 alkalommal kell megjelennie vizsgálatainkon.
Első alkalommal mintát veszünk éhgyomri vér-, illetve vizeletvizsgálathoz. Ugyanezen a napon történik a reumatológiai szakorvosi vizsgálat. Ennek során orvosunk felveszi a páciens kórelőzményeit, panaszait, és fizikális vizsgálatot is végez, amely az ízületi mozgások, az izomerő, a reflexek, a fájdalom ellenőrzését is magában foglalja.
A laboratóriumi eredmények elkészülte után, egy második napon történnek meg a szakorvos által szükségesnek tartott és előírt képalkotó diagnosztikai vizsgálatok. Mindezek birtokában találkozik ismét az orvos a pácienssel, és összegzi a vizsgálatok eredményeit, szükség esetén javaslatot tesz terápiás lehetőségekre.