• Ön a(z) 5933358. látogatónk.
 

A proktológia a végbél és a végbéltájék betegségeinek vizsgálatával és kezelésével foglalkozó orvosi szakterület.

A mozgásszegény életmód, és a nem megfelelő táplálkozási szokások miatt a végbéltáji panaszok napjainkra népbetegséggé váltak.

Javasoljuk proktológiai szakrendelésünk felkeresését, ha az alábbi tüneteket észleli:

  • végbél, végbéltájék fájdalma, szúró, csípő, nyomó, viszkető érzés,
  • véres széklet,
  • székelési nehézség,
  • végbél kitüremkedése, előreesése,
  • végbélrepedés,
  • aranyér,
  • az alábbi tünetek együttes jelentkezése: láz, végbéltáji fájdalom, székelési- és vizelési inger, pirosan duzzadt terület a végbélnyílás környékén és a nyálkahártyán, váladékozás.

A proktológiai szakorvosi vizsgálat során szakorvosunk áttekinti az esetleges korábbi leleteket, és kikérdezi a beteget panaszairól. Ezután a fizikális vizsgálóeljárások következnek: a manuális vizsgálat (RDV), majd a műszeres vizsgálatok: anoszkópia, illetve rektoszkópia.

RDV (rektális digitális vizsgálat)

A végbelet a szakorvos síkosítós gumikesztyűvel, gumiujjal áttapintja. Ahhoz, hogy a vizsgálat minél kevésbé legyen kellemetlen fontos, hogy a beteg – szemérmét levetkőzve – ellazítsa izmait. Mivel a kolorektális daganatoknak közel harmada a végbélben helyezkedik el, ezért kiemelt jelentősége van ennek az alapvizsgálatnak.

Anoszkópia

Az anoszkóp egy kúp alakú, hideg fényű fényforrással rendelkező eszköz, mely a végbélcsatorna alsó 3-4 cm-es szakaszának áttekintésére szolgál. Ezzel a szintén fájdalommentes vizsgálattal a belső aranyerek állapotáról, esetleges polip, daganat jelenlétéről szerzünk információt.

Rektoszkópia (végbéltükrözés)

A rektoszkópia a végbél kb. 20-25 cm magasságig történő merev eszközös tükrözése, melynek során kézi pumpa segítségével kevés levegőt pumpálunk a végbélbe a bélfal körkörös áttekintése érdekében. A betegek csak minimális kellemetlenségről ill. diszkomfortról számolnak be.

A vizsgálatok során feltárt betegségekre szakorvosunk többféle gyógyszeres- vagy sebészi megoldást, gyógymódot kínál.

Ne szenvedjen tovább a kellemetlen, fájdalmas tünetektől! Sok esetben könnyen, gyorsan megszüntethetőek a panaszok.

NE FELEDJE! A proktológiai tünetek mögött rosszindulatú daganatos betegség is állhat. A korai diagnózis életet menthet!