• Ön a(z) 5348603. látogatónk.

Mi a mammogram?

A mammogram az emlőkről készült röntgenfelvétel. Nagyon kisméretű rákokat is kimutathat, gyakran még mielőtt a nő vagy orvosa a csomót vagy daganatot képes lenne tapintani. Ez a legjobb módja a korai mellrák észlelésének. A mammográfiához alacsony dózisú röntgensugarakat használnak.

Hogyan készül?

A röntgenasszisztens két röntgenfelvételt készít mindegyik emlőről. Az emlő óvatosan össze van nyomva két plasztik lemez közé, hogy jobb legyen a kép és kevesebb sugárzást kelljen használni.

Milyen érzés a mammogram?

A legtöbb nő nem találja fájdalmasnak ezt a kivizsgálást. Néhányan kellemetlennek és fájdalmasnak találják. Arra kell gondolni, hogy egy röntgen felvétel csak pár másodpercig tart, de életet menthet. Ha a mellek érzékenyek, jó elkerülni a koffein tartalmú italokat (kávé, kóla) két héttel a vizsgálat előtt. Egy órával a kivizsgálás előtt be lehet venni enyhe fájdalomcsillapítót.

Hogyan kell felkészülni a vizsgálatra?

A felső ruházatot le kell majd vetni, úgyhogy jobb, ha kétrészes ruhát veszünk fel. Nem szabad dezodorokat, púdert, vagy kenőcsöket használni a hónalj alá, mert az zavarhatja a röntgenképet.

Minden rákot fel lehet fedezni a mammográfiával?

Nem. 10-ből 1 rákot nem lehet mammográfiával kimutatni. Ezért nagyon fontos a mellek rendszeres havi otthoni vizsgálata. Ha csomót, vagy más rendellenességet talál, azonnal forduljon orvoshoz.