A horkolásról

Az éjszakai horkolás a felnőtt lakosság több mint 50%-át érinti, de esetenként gyermekeknél is előfordul.
A laza, tónustalan lágy szájpad illetve a túl nagy nyelvcsap alvás közben a hátsó garatfalhoz vibrálva záródik, ez eredményezi a tipikus „horkoló” hangot.
Önmagában a horkolás nem súlyos betegség, azonban a horkolás közben rendszeresen vagy rendszertelenül jelentkező belégzési szünetek súlyos oxigénhiányos állapothoz vezethetnek, ami a szívet és az agyat károsítja.

A horkolás kezelési lehetőségei

A túl nagy nyelvcsap, illetve a laza, tónustalan lágy szájpad esetében Intézetünkben korszerű ambuláns lézeres műtétet végzünk, amely a horkolás erősségét nagymértékben csökkentheti, vagy megszüntetheti és a légzéskimaradások is eltűnhetnek vagy enyhülhetnek.
Amennyiben Önnek horkolásos problémája van vagy légzéskimaradással járó alvászavarra jellemző tüneteket észlel, javasoljuk, hogy jelentkezzen be horkolás ambulanciánkra.
Ambulanciánkon egy kibővített fül-orr-gégészeti szakorvosi vizsgálat során szakorvosunk állapítja meg a kivizsgálási stratégia lépéseit. Súlyosabb esetekben más szakorvos (pl. pulmonológus) kolléga bevonásával további vizsgálatok válhatnak szükségessé.
A vizsgálatok befejezése után Intézetünk fül-orr-gégész orvosa részletes tájékoztatást ad az Ön állapotáról és a kezelési lehetőségekről. Ekkor esik szó a javasolt műtét típusáról, a műtéthez szükséges laboratóriumi, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokról, a műtéti érzéstelenítés fajtáiról, a lehetséges szövődményekről, az otthoni ápolási teendőkről, a gyógyulás szakaszairól és a gyógyulás során felmerülő esetleges problémákról. A felvilágosítás során elhangzik minden információ, amely szükséges az Ön számára annak eldöntéséhez, hogy milyen kezelési módot, ill. műtétet válasszon.

A műtétről

A horkolásgátló műtétet Intézetünkben helyi érzéstelenítésben, lézerrel végezzük.
 A műtét során az extrém nagyságú nyelvcsapot lézerrel megkisebbítjük, a laza lágy szájpadot kifeszítjük. Ennek eredményeképpen a levegő útja éjszaka, alvás közben is szabaddá válik, az alvás ismét pihentető lesz Ön és hálótársa számára is.