• Ön a(z) 5934169. látogatónk.

Hiperbár terápiával Európa-szerte több mint 200 helyen várják a gyógyulni vágyókat. Hazánkban sajnos még nem elterjedt módszer. Mostoha gyermeke ez az egészségügynek, hiszen alkalmazásával lényegesen lerövidíthető bizonyos betegségek kezelési ideje (mindenféle szintetikus készítménytől mentesen), és nagy szerepet játszik az egészségmegőrzésben is.

Magyarországon az ORMOS Intézetben található az egyetlen kisméretű HIPERBÁR KAMRA.

Hogyan működik?

A hiperbár kamra egy régi szabály, a Henry-féle gáztörvény előnyét használja ki, miszerint a gázok folyadékban való oldhatósága nyomásfüggő, így magasabb nyomáson nagyobb mennyiségű gáz oldódik be a folyadékba. A páciensek túlnyomásos kamrában oxigénmaszkon át 92 százalékos, orvosi tisztaságú oxigént lélegeznek be. A hiperbár terápia során a megnövekedett környezeti nyomás miatt már nemcsak a vörösvértestek szállítják az oxigént, hanem a vér folyékony fázisa, a vérplazma is. A kezelés hatására a vérplazmában oldódott oxigén mennyisége a normális körülményekhez képest akár a 20-szorosára is megnőhet, kiemelkedően javítva ezzel a sejtek és szövetek oxigénellátását. A magas O2-koncentrációjú vér a véredényeken keresztül a test minden részére transzportálódik, és minél nagyobb a vérplazma oxigén-koncentrációja, annál mélyebben tud a szervekbe, szövetekbe diffundálni – akár négyszer nagyobb távolságra is, mint azt normál körülmények között tenné. Az ellenőrzött körülmények között megnövelt nyomás és a tiszta oxigén együttes hatása segíti elő a betegek intenzívebb és speciálisabb gyógyulását.

Mikor ajánljuk a hiperbár terápiát?

A hiperbár terápia több betegség kezelésére is alkalmas, ezek közül az alábbi területeken kiemelt eredményeket lehet elérni:

  • Akut agyi katasztrófák, stroke, szélütés, agyvérzés
  • Arcvarázsló- (PRP-) kezelés