• Ön a(z) 6309125. látogatónk.

Hiperbár terápiával Európa-szerte több mint 200 helyen várják a gyógyulni vágyókat. Hazánkban sajnos nem elterjedt módszer. Alkalmazásával lényegesen lerövidíthető bizonyos betegségek kezelési ideje és nagy szerepet játszik az egészségmegőrzésben is. Különösen javasolt olyan, egyéb módszerekkel nehezen gyógyítható esetekben, mint többek között az átvészelt COVID19 betegséget követően kialakuló szellemi funkcióromlás, memóriazavarok, nyomottság. Post covid időszakban jelentkező légszomj, fizikai terhelhetőség romlás esetén segítségével rehabilitációs idő lerövidíthető.
 
Magyarországon az ORMOS Intézetben található az egyetlen kisméretű HIPERBÁR KAMRA.
 
Hogyan működik?
 
A hiperbár kamra egy régi szabály, a Henry-féle gáztörvény előnyét használja ki, miszerint a gázok folyadékban való oldhatósága nyomásfüggő, így magasabb nyomáson nagyobb mennyiségű gáz oldódik be a folyadékba. A páciensek túlnyomásos kamrában oxigénmaszkon át 92 százalékos töménységű oxigént lélegeznek be. A hiperbár terápia során a megnövekedett környezeti nyomás miatt már nemcsak a vörösvértestek szállítják az oxigént, hanem a vér folyékony fázisa, a vérplazma is. A kezelés hatására a vérplazmában oldódott oxigén mennyisége a normális körülményekhez képest a többszörösére nő, kiemelkedően javítva ezzel a sejtek és szövetek oxigénellátását. A magas O2-koncentrációjú vér a véredényeken keresztül a test minden részére elszállítódik. Minél nagyobb a vérplazma oxigén-koncentrációja, annál mélyebben tud a szervekbe, szövetekbe diffundálni – akár négyszer nagyobb távolságra is, mint azt normál körülmények között tenné. Az ellenőrzött körülmények között megnövelt nyomás és a tiszta oxigén együttes hatása segíti elő a betegek intenzívebb és speciálisabb gyógyulását. A kezelés nem megterhelő, fájdalommal nem jár, fekvő helyzetben történik, folyamatos asszisztensi felügyelet mellett.
 
Alkalmazása előzetes szakorvosi vizsgálathoz kötött.
 
Mikor ajánljuk a hiperbár terápiát?
 
Legnagyobb számban a következő kórképek esetén alkalmazzuk: COVID19 betegséget követően kialakuló fizikai vagy szellemi terhelés romlás, koszorúér betegség, agyi, vagy alsó végtagi érszűkület, nehezen gyógyuló sebek, műtéteket követő rehabilitáció. Ezektől eltérő esetekben egyedi elbírálással indikálható a kezelés.