Az ellenanyagszint mérés elvégzése azoknak lehet indokolt, akik kíváncsiak arra, hogy átestek-e már a  fertőzésen, vagy felvennék a védőoltást, és információt szeretnének a szervezetükben lévő ellenanyagszintről.

Mit kínál a tudomány azok számára, akik kíváncsiak arra, hogy átestek-e a betegségen, rendelkeznek-e védettséggel, vagy szeretnék tudni, hogy mennyi ellenanyag van a szervezetükben?

Erre a célra szolgál az ORMOS Intézetben elérhető ún. ellenanyagszint mérés: ez a vizsgálat az immunrendszer fertőzésre adott válaszát és a vérben található ellenanyagszintjét mutatja ki (IgG).

Az immunrendszerünk a fertőzésre válaszul különféle immunglobulinokat termel. Az IgM a fertőzést követő kb. 5-8. napon mutatható ki. A fertőzés után kb. 2-4 héttel megjelenik a vérben az IgG (amit a labor is kimutat) , amely jelen ismereteink szerint a tartós védelmet szolgálja és valószínűleg hónapokig, vagy akár egy évig is kimutatható a szervezetben.

Aki igazoltan átesett a fertőzésen, vagy megkapta a védőoltást és szervezetében kimutathatóak az antitestek, megkaphatja a 4 hónapra érvényes hatósági igazolást a védettségről.

Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgálat vénás vérvétellel történik. A teszt a vérmintából vizsgálja az IgG-t, tehát a koronavírusra termelődött ellenanyag jelenlétét és szintjét. Az eredményről a Pácienseket a vizsgálatot követően 2-3 munkanapon belül e-mailben tájékoztatja a mikrobiológiai labor.