• Ön a(z) 6257838. látogatónk.
 

Alvásmedicina szakrendelésünkön az alvászavarban, illetve az alvás alatti légzészavarban szenvedő páciensek kivizsgálását, gondozását végezzük.

Szervezetünk számára alapvető fontosságú a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. Elengedhetetlen az idegrendszer megfelelő regenerálódásához, a szellemi és fizikai tevékenység végzéséhez. Hiánya következtében csökken a figyelem, a munkateljesítmény; fokozott ingerlékenység, fáradtságérzés jelentkezik, amely egyre jobban gátolja a mindennapi tevékenységet. Tartósan kimerült állapotban nagymértékben emelkedik a szomatikus betegségek, valamint a szellemi leépülés kockázata.

Mindenképpen fontos szakemberhez fordulnia az alábbiak észlelése esetén:

 • nehezített elalvás
 • az alvást többször megszakítja felébredés, és nehezített a visszaalvás
 • folyamatos az alvás, de túl korai az ébredés
 • alvajárás (az elalvás vagy a felébredés folyamata sérül)
 • fizikai és/vagy szellemi teljesítőképesség csökkenése
 • koncentrációs képesség jelentős csökkenése
 • túlzott nappali aluszékonyság
 • nappali fáradtság
 • váratlan bealvás
 • reggel fáradtabban ébred, mint ahogyan lefeküdt
 • horkolás
 • életmódja, napi stressz-terheltsége átlag feletti
 • ingerlékenység
 • magasvérnyomás-betegségben szenved
 • valamint ha a hivatásos gépjárművezetői engedélyhez szükséges az alvási apnoe szűrővizsgálat.

Alvásmedicina szakrendelésünkre más szakterületek (neurológia, fül-orr-gégészet, kardiológia, belgyógyászat) orvosai is nagy számban küldenek pácienseket, hogy speciális diagnosztikai és szakmai hátterünkkel segítsünk kivizsgálni a páciensek mindennapjait egyre nehezebbé tevő alvászavarok okát, és így lehetőség nyíljon a célzott gyógyításra.

Intézetünkben végzett vizsgálatok/kezelések:
 

Poliszomnográfiás alvásvizsgálat rögzített video monitorozással

A poliszomnográfiás alvásvizsgálat a legösszetettebb alvásvizsgálat, amely a lehető legteljesebb képet nyújtja az alvás alatti rendellenességek és azok lehetséges okainak feltárásához. Megmutatja az alvás minőségét és mennyiségét, és lehetővé teszi valamennyi alvás közbeni élettani folyamat megfigyelését is. Így egyidejűleg kapunk információt a beteg agyi elektromos tevékenységéről (EEG), szemmozgásáról (EOG), izomtónusáról (EMG), szívritmusáról (EKG), véroxigén szintjéről (SPO2), mellkasi és hasi légzéséről, szájon és orron keresztüli légáramlásáról, horkolásáról, alvás közbeni testpozíciójáról, lábmozgásáról. Az alvás közben végzett mozgást is vizsgálni tudjuk a szinkron videometriás rendszerrel. A vizsgálatot Intézetünkben végezzük, 1 éjszakán át kell a páciensnek benn tartózkodnia.

Poligráfiás alvásvizsgálat

A poligráfiás vizsgálatot az alvásfüggő légzészavarok szűrésére és terápiás kontrolljához használjuk. Az egyes betegségekre jellemző kóros légzés-, keringés-, és mozgásmintázatok mennyiségi- és minőségi jellemzőit vizsgáljuk. Segítségével meg tudjuk határozni az alvás alatti oxigénszint-esések és légzéskimaradások számát, az úgynevezett apnoe index-et. Ez a vizsgálat teszi lehetővé a horkolás és a kóros horkolás azonosítását és elkülönítését is. Az egyéjszakás vizsgálat során egy kisméretű műszert helyezünk el a mellkason, amelyhez néhány, a testen és a karon viselt érzékelő tartozik. A vizsgálat – egyszerűségéből adódóan – nem igényel folyamatos szakfelügyeletet, ezért a vizsgált személy otthonában elvégezhető.

Alvási apnoé szűrővizsgálat

A 13/1992. (VI. 26.) NM rendelet szerint azokat a gépjárművezetőket, akiknél felmerül a mérsékelt vagy súlyos obstruktív alvási apnoé szindróma (OSAS) gyanúja, a vezetői engedély kiadását vagy megújítását megelőzően alvászavar szűrővizsgálatra kell beutalni és csak akkor kaphatnak újra jogosítványt, ha szakorvosi véleménnyel tudják igazolni az állapotuk javulását. Az egyéjszakás vizsgálat során a páciensnek alvás közben egy karórához hasonló, annál kicsit nagyobb eszközt kell a csuklóján viselnie, ami rögzíti a szívritmust, és a vérben lévő oxigén szintjét, továbbá egy apró, az eszközhöz tartozó orrszenzort kell az orra alá felerősíteni a levegő áramlásának méréséhez. Az éjszakai vizsgálat eredményét kiértékelés után az egészségi alkalmasságot vizsgáló orvosnak küldjük vissza.
Amennyiben a vizsgálat pozitív eredményt mutat, Intézetünkben elvégezhetőek a további műszeres alvásvizsgálatok (poliszomnográfiás-, poligráfiás vizsgálat) és megkezdhető a szakorvos által meghatározott és felügyelt terápia (CPAP/BiPAP).

Légsínterápia-beállítás (CPAP/BiPAP titrálás)

A légsínterápia az alvási apnoe szindróma elsődleges és leghatékonyabb kezelési módja. A CPAP készülék által biztosított optimális légúti nyomásnak köszönhetően megszűnnek az éjszakai légzéskimaradások, normalizálódik a véroxigén-szint, így a pihentető alvásnak köszönhetően a vizsgált személy frissen, kipihenten ébred. A légsínterápia során a légutakat a készülék akkorára nyitja, hogy a garatizomzat alvás közben ne tudjon elzáródni. Így megszűnik a horkolás, az éjszakai légzéskimaradások, normalizálódik a véroxigénszint, létrejön a pihentető mélyalvás. Az optimális légúti nyomásszintet úgy tudjuk beállítani, hogy miközben a vizsgált személy a készülékkel alszik, alvásának minőségét, mennyiségét, és szervezete alvás közbeni élettani folyamatait poliszomnográffal megfigyeljük, s annak megfelelően, hogy mikor tapasztalunk légzéskimaradást, horkolást, véroxigénszint-csökkenést, mikroébredéseket, növeljük a légúti nyomást egészen addig, amíg az alvásstruktúra rendellenességei megszűnnek. Az egyéjszakás vizsgálat során  elektródákat helyezünk el a fejen, a testen és a végtagokon, és egy maszkon keresztül a készülék a levegőt enyhe túlnyomással biztosítja.

A vizsgálatokat az ORMOS Intézet szomnológus szakorvosi vizsgálata után lehet igénybe venni.