• Ön a(z) 6309003. látogatónk.

Magyarországon a mozgásszervi betegségek népbetegségnek számítanak, a lakosság több mint 20%-át érintik. Alig van olyan ember, akinek ne fájt volna legalább egyszer életében a háta, dereka, válla, térde, bokája, kézízületei.

  • A krónikus kopásos ízületi betegségek a 40 év fölöttiek közel felénél okoznak panaszokat (csípő- és térdízületi, kéz kisízületi kopások, ínhüvelygyulladások, teniszkönyök, golfkönyök, nyálkatömlő-gyulladás, izomfájdalom a nyak, a hát, a váll és a derék területén, gerinckopásos betegségek, pl. a meszes felrakódások, a gerincferdülés, a porckorong-betegségek; az izom- és kötőszövet eredetű megbetegedések, és az autoimmun kórképek).
  • A csontritkulás megjelenése is egyre korábbra tolódik, már a 30-as életévek közepén is jelentkezhet nőknél és férfiaknál is.
  • A gyulladásos reumatológiai betegségek számtalan formája rontja az életminőséget (Rheumatoid arthritis, szisztémás autoimmun betegségek, spondylarthritisek, egyéb ízületi gyulladások). Vannak olyan formái is, melyeket akár már kisgyermekkorban diagnosztizálnak.
  • Kisebb, de nem elhanyagolható réteget érintenek a lágyrész reumatizmusok, és az anyagcsere csontbetegségek.
  • Az akut fájdalom szindróma (derékfájás, oszteoporotikus csípőtáji-, csigolya-, alkartörések, akut ízületi gyulladások) is sok pácienst korlátoznak a mindennapi életvitelben.

A betegségek, panaszok kialakulásában szerepet játszik a mozgásszegény életmód, az ülőmunka, az elhízás, a helytelen táplálkozás, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás. A betegség legtöbbször hosszabb idő alatt alakul ki, a tünetek megjelenéséhez azonban hozzájárulnak az életkori-, valamint a családi öröklött tényezők is. Az ízületi sérülések, mozgásszervi műtétek után is nagyon gyakori a maradványtünet.

A betegségek egy kisebb része csak átmeneti mozgáskorlátozottságot, fájdalmat okoz, de sajnos a legtöbb kialakult mozgásszervi elváltozás végleges, nem visszafordítható. A további romlás azonban megállítható, a panaszok enyhíthetőek. Ezért is fontos a mozgásfunkciók eltéréseinek mielőbbi felismerése, kezelése, korrigálása annak érdekében, hogy az ízületek, a csontok, a vázrendszer egészsége minél tovább megőrizhető legyen.

A reumatológiai szakrendelésen szakorvosunk felveszi a páciens kórelőzményeit, átbeszélik a panaszokat, fizikális vizsgálatot végez, amely az ízületi mozgások, az izomerő, a reflexek, a fájdalom ellenőrzését is magában foglalja. Legtöbb esetben a pontos diagnózishoz, és a terápiás javaslat felállításához további vizsgálatok elvégzésére van szükség (pl. laboratóriumi vizsgálat, röntgen, csontsűrűség-vizsgálat, ízületi ultrahang, termográfiás felvételek). Ezeket mindet helyben, Intézetünkben biztosítani tudjuk.

A klasszikus gyógyszeres terápia mellett, ill. azzal párhuzamosan számtalan alternatív módszer is szakorvosunk rendelkezésére áll, hogy az orvostudomány jelenlegi állásának megfelelően enyhíthessen a hozzá fordulók panaszain.